Dolar34.1769 TL
Euro37.1059 TL
Sterlin44.4832 TL
Aydın 19.2 °C
Az Bulutlu

Kuşadası Turizmi'nde Çelişkili Bir Tablo: Doluluk Oranları Yüksekken Cüzdanlar Kapalı

TÜRSAB Aydın Bölge Temsilci Kurulu Başkanı Eda Yurtcan'ın Açıklamaları Aydın'ın gözde ilçesi Kuşadası'nda 2024 turizm sezonu, beklenenden farklı bir seyir izledi. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Aydın Bölge Temsilci Kurulu Başkanı Eda Yurtcan, "Otellerimiz doluydu, ancak cüzdanlar kapalıydı" diyerek sektörün çelişkili bir tablo ile karşı karşıya olduğunu belirtti.

  • 0
  • 47
Kuşadası Turizmi'nde Çelişkili Bir Tablo: Doluluk Oranları Yüksekken Cüzdanlar Kapalı
copyright © guneyegehaberajansi.com
Yazı Boyutu:


Yurtcan, sezona dair yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı: "Temmuz ayından sonra hızlı bir hareketlenme oldu ve otellerin doluluk oranları açısından sezona güzel bitirdik diyebiliriz. Ancak, bunu çarşıya yansıması olarak veya otellerin karı olarak baktığımız zaman, uzun yıllardır yaşadığımız en kötü sezondu. Otellerimiz bu kadar görselde kalabalıkken yaşanan durumun sıkıntısı nedir peki? Esasında sıkıntı tamamen ülkemizin biraz daha pahalı bir ülke olması. Dünya çapında biz çok pahalı kalmaya başladık. Öğrenci yerlerinin çok çok pahalı olması, otellerdeki personel ve yemek giderlerinin artması gibi faktörler, sektörü zorladı."

Yurt Dışı Pazarında Yaşanan Sıkıntılar

Yurtcan, yurtdışı pazarında da önemli sorunlar yaşandığını belirtti. "Yaklaşık bir sene kadar önce yurt dışındaki tur operatörlerine verilen rakamlarla, dövizin artmaması, giderleri kurtarmayı zorlaştırdı. Oteller dolu olsa da, kendilerini bu yıl gerçekten de zor döndürdüler veya sadece döndürdüler. Yani bir kazanım olduğunu çok zannetmiyorum" dedi.

Yurtiçi Turizmde Harcamalar Kısıtlı

Yurt içi turizmde de benzer bir durum yaşandığını ifade eden Yurtcan, "Eskiden otobüsler dolu dolu turlara çıkarken, şimdi çok daha az kişiyle tura çıkılıyor. Bunun nedeni, turların pahalanması. Erken rezervasyonla gelen müşteri bile, ek turlara katılmaktan çekiniyor. Genel olarak turistler, çarşıya gidip alışveriş yapmadılar, otellerimizde de ekstra harcamalar çok azaldı" şeklinde konuştu.

Limanların Yoğunluğu ve Turistlerin Harcamaları

Kuşadası Limanı'nın yoğun kullanımı, sezona dair çelişkili bir tablo sunuyor. Yurtcan, "Limanımız kurvaziyer ziyaretinde rekor kırdı. Ancak, limana gelen gemilerden inen yolcuların da fırsatını almaları beklendiği kadar olmadı. Yunan adalarındaki daha uygun fiyatlı tatillere olan talep, turistlerin Kuşadası'nda daha az harcama yapmasına neden oldu" dedi.

Sektörün Geleceği İçin Yeni Çözümler Gerekli

Yurtcan, sektörün geleceği için yeni çözümler üretilmesi gerektiğini vurguluyor. "Hükümetten destek beklerken, aynı zamanda kendi içimizde maliyetleri düşürmek ve yeni pazarlara açılmak için çalışmalar yapmalıyız. Sürdürülebilir bir turizm modeli oluşturmak için yenilikçi yaklaşımlara ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.


Kuşadası'nda yaşanan turizm sezonu, sektörün karmaşık bir tablo ile karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Yüksek doluluk oranları olumlu bir gelişme olsa da, ekonomik zorluklar ve rekabet, sektörün geleceği için belirsizlik yaratıyor. Sektör temsilcileri, bu durumu aşmak için hem devlet desteklerine hem de kendi içlerinde yapacakları iyileştirmelere ihtiyaç duyuyor.

Yorum Yaz
Diğer Haberler

Lezzet Durağı Kuşadası: Festival, Şehre Hayat Verdi

KUŞADASI SOKAK FESTİVALİ COŞKUSU ULUSLARARASI ARENAYA TAŞINDI

Teknoloji ve Dijital Dünya’nın uzmanları bir araya geliyor

Kuşadası, Akdeniz Lezzetlerinin Kalbi Oldu! Unutulmaz Bir Festivale Ev Sahipliği Yaptı

Senforock, Klasik ve Rock'ı Bir Araya Getirerek Büyüledi

DÜNYA ŞEFLER BİRLİĞİ KUŞADASI SOKAK FESTİVALİNİN BAŞARISINI ONAYLADI

Whatsapp İhbar Hattı