Dolar33.9547 TL
Euro37.7362 TL
Sterlin44.8159 TL
Aydın 22.7 °C
Açık

Arabuluculuk Nedir ?

  • 0
  • 55
Yazı Boyutu:
ARABULUCULUK NEDİR?
Aralarında hukuki uyuşmazlık doğan özel ve tüzel kişilerin dava yerine başvurduğu; tarafların eşit haklara sahip olduğu ve dava harcı gibi mahkeme masraflarının olmadığı, gizlilik esasının hakim olduğu bir yoldur.
ARABULUCULUK VE TAHKİM MERKEZLERİ’NE NE ZAMAN BAŞVURABİLİRSİNİZ?
İş hukuku, ticaret hukuku, tüketici hukuku, İnşaat hukuku, Aile hukuku, spor hukuku, gayrimenkul hukuku ,miras hukuku vb gibi özel uyuşmazlıklar ile ilgili konularda dava açmak yerine merkezlere başvurabilirsiniz. Arabulucu yardımı ile karşı taraf ile düzenlediğiniz “Anlaşma belgesi” ilam (mahkeme kararı) hükmündedir.
KİRA UYUŞMAZLIKLARI’NDA ARABULUCULUK
Son zamanlarda kira bedelleri konusunda taraflar sıkça anlaşmazlığa düşmektedir. Kiracı; kiranın düşürülmesi kiralayan da arttırılmasını istemekte ve taraflar kira tespit davası açmak durumunda kalmaktadır. Günümüzde kira uyuşmazlıklarında en hızlı ve etkili çözüm yolu; Arabuluculuk vasıtası ile çözüm yoludur. Taraflar arabuluculuk vasıtası ile düzenledikleri anlaşma belgesinde ;kira bedelini, kira artış oranını istedikleri gibi kararlaştırabilirler, kira artış oranını döviz kuruna endeksliye bildikleri gibi istedikleri bir yüzde olarak da kararlaştırabilirler. Taraflar arabuluculuk sistemine başvurarak; Kira tespit davası açmak zorunda kalmayacak, harç yatırmayacak, karşı taraf ile ilişkilerini de koruyacaklardır.
VERGİ AVANTAJI
Bunun haricinde Arabuluculuk Anlaşma Belgesi ile kira ilişkinizi yeniden düzenlediğinizde önemli bir vergi avantajı bulunmaktadır. Arabuluculuk Anlaşma Belgesi damga vergisinden muaftır. Kira bedeli ne olursa olsun binde 9 damga vergisini ödemezsiniz. Arabuluculuk sürecine gizlilik esası hakim olduğundan, yaptığınız kira sözleşmesi 3. Kişiler tarafından bilinmeyecek ve emsal yer kira sözleşmeleri ile aynı veya yaklaşık bedel olarak kararlaştırmak zorunda kalmayacaksınız.
YORUM YAZ
Whatsapp İhbar Hattı