Dolar33.9547 TL
Euro37.7362 TL
Sterlin44.8159 TL
Aydın 22.3 °C
Açık

Bayram İstilasında Kuşadası

  • 1
  • 85
Yazı Boyutu:
Bayram İstilasında Kuşadası
Tatil sever bir milletiz. Dokuz günlük Kurban Bayramı tatili gelince çok sevindirik olduk. Tatilimizi yaptık, geride acemi kasap görüntüleri, yoğun trafikte meydana gelen kaza görüntüleri ve başta Kuşadası olmak üzere bayram istilası görüntülerini izledik.
Kurban Bayramı tatilinin çok sıcak günlere denk gelmesiyle Kuşadası gibi kıyı kentlerinde insanlar serinlemek için plajlara akın ederken, ormanlık alanlarda ve mesire alanlarında zaman geçirmeyi seçenlerin sayısı da oldukça fazlaydı. Ancak, uzun tatilin her gününde bu tatilcilerden geriye yığınla çöp kaldı.
Sadece plajlar ve mesire alanları değil elbette. Kuşadası'nda tüm karayolu kenarlarında, orta refüjlerde bile pet şişe, cam şişe, poşet ve yiyecek artıkları bulunurken, tatilcilerin atıklarını çöp konteynerlerine atmak yerine, elektrik direklerinin diplerine ve ağaç kenarlarına bıraktıkları görüldü. Hatta bazı uyanıklar plajda çöplerini kumlara gömmeyi tercih etti.
Kurban Bayramı tatilinde Kuşadası Belediyesi temizlik ekipleri, plajları, sokakları, karayolları kenarlarını, parkları, yeşil alanları temiz ve bakımlı tutmak için aralıksız çalıştı. Dokuz günlük bayram tatili boyunca, Kuşadası'nın plajlarından ve yeşil alanlarından tonlarca çöp toplandı. Temizlik ekipleri sahil ve plajlarda daha gün doğmadan başlayan temizlik çalışmalarını başarıyla yürüttü.
Kuşadası, Kurban Bayramı tatilinde bir milyondan fazla yerli ve yabancı turist ağırladı. Kış nüfusunun on katından fazla bir nüfusu ağırlayan ilçede önemli bir sorun yaşanmaması, belediyenin bu tatile çok iyi hazırlanmış olduğunu gösterdi. Kuşadası Belediyesi tarafından yapılan ön hazırlıklar ve saha ekipleri tarafından sürdürülen kesintisiz mesai ile ilçeye tatil için gelenler sorunsuz bir tatil geçirmiş oldu.
Kurban Bayramı tatilinde dokuz günlük tatil için Kuşadası’nı tercih eden yerli ve yabancı turistlerin kent genelinde bıraktığı tonlarca atığı toplamak için mesai yapan Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri bayram tatili boyunca her gün ortalama 370 ton evsel atık topladı. 9 gün boyunca toplam 3 bin 330 ton atık toplanarak düzenli depolama alanına ulaştırıldı. Bu çöplerin önemli bir kısmı sahil boyundan toplandı. Bu çalışmalar sırasında temizlik ekiplerini en çok zorlayan konu, çöplerin bulundukları ortama gelişi güzel atılmasıydı. Bu çöplerin çöp toplama konteynerlerine değilde, her yerde bırakılması hem temizlik çalışmaları zorlaştırdı, hem de hijyenik olmayan şartların oluşmasına neden olduğu vurgulandı.
Bizde bir deyim vardır, "Aslan yattığı yerden belli olur" diye. Ona bir ilave yapalım, "İnsan denize girdiği yerden belli olur" diye.
Yediğiniz karpuzun kabuğunu plajda bırakırsanız, yediğiniz tavuk kanatlarının artıklarını aynı plajın kumları arasına atarsanız, hijyenik kadın pedinizi bile orta yerde bırakırsanız, bu sıcaklarda mikropların üremesine ve hastalıklara davetiye çıkarmış olursunuz. Yarın aynı plaja geldiğinizde ortamı temiz görmek istiyorsanız çöplerinizi toplayıp çöp konteynerlerine atınız. Bu davranış insanların başkalarına değil, kendisine olan saygısını gösterir. Bayram günü daha güneş doğmadan plajları temizlemek için çalışan emekçiler sizin kadın pedlerinizi toplamak zorunda değildir.
"Evinizin eşiğini temizlemeden, komşunun damındaki karlardan yakınmayınız." (Konfüçyus)
Yorumlar (1)
  • Esen Thomas

    Esen Thomas

    Almanyadan misafirlerimle davutlara tatile geldik. Plajlar çok güzel. Ama denizi büyük lağım olmuş. Binlerce insanın denizi Wc olarak kullandığını öğrendim. Gecen yıl sahilde gördüğüm Duş Kabin ve Wc leri BŞB başkanı Kuşadası belediyesine kızıp kaldırtmış. Kime ceza veriyorsun Çerçioğlu. O makama vatandaşa ceza kes diyemi seçildin. Uygulamanızı ve kaprisinizi bir hem cinsin olarak Kıniyorum.

    24 Haziran 2024 17:55
YORUM YAZ
Whatsapp İhbar Hattı