Dolar33.9547 TL
Euro37.7362 TL
Sterlin44.8159 TL
Aydın 22.3 °C
Açık

Efeler De Neler Oluyor!

  • 1
  • 657
Yazı Boyutu:

Efeler'de Neler Oluyor

Özlem Çerçioğlu 2009 seçimlerinde CHP tarafından Aydın Belediyesi başkan adayı gösterilmiş ve bu seçimden başarı ile çıkmıştı. 2013 yılında çıkarılan Büyükşehir Kanunu ile 2014 yılındaki seçimlerde Aydın Merkez ilçe Efeler İlçesi olmuş ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi yapılmıştı. 2009 yılındaki seçimi kazanan Özlem Çerçioğlu başarılı yönetimi ile partisinin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı gösterilmişti. Özlem Çerçioğlu’nun Büyükşehir adayı olmasından sonra Efeler Belediyesi için aday arama girişimi başladı. Özlem Çerçioğlu Efeler için tercihini mecliste birlikte çalıştığı M. Mesut Özakcan lehinde kullandı. 2014 seçimlerinde Özlem Çerçioğlu rakiplerini açık ara geçerken oluşturduğu rüzgar Efeler Belediyesi’nin de kendi partisinin adayının kazanmasını sağladı.

Aynı senaryoyu 2019 seçimlerinde gördük. Özlem Çerçioğlu yine partisi CHP tarafından çok önceden aday gösterildi. Bu sefer tercihini yine mecliste birlikte çalıştığı başka bir vekil, M. Fatih Atay lehinde kullandı. Yine Özlem Çerçioğlu açık ara kazandı ve onun rüzgarı ile Efeler Belediyesi kazanıldı. M. Fatih Atay bu rüzgar sayesinde bedavadan Efeler Belediye Başkanı oldu.

Gerek 2014, gerekse 2019 yılında evdeki hesaplar çarşıya uymadı. Uyum ile çalışmak için oy istendi, ama uyum süreleri oldukça kısa sürdü. Efeler Belediyesi’nin Kurucu Başkanı M. Mesut Özakcan başta mal paylaşımı olmak üzere bazı konularda Özlem Çerçioğlu ile ters düşünce aralarında küslük oluştu. Benzer durum 2019 seçimlerinden sonra yine gerçekleşti. Siyasi kariyeri güçlü olan M. Mesut Özakcan yerine onun kadar güçlü başka bir isim olan M. Fatih Atay Efeler Belediyesi Başkanı oldu ama bir yılı doldurmadan Özlem Çerçioğlu ile ters düştü.

Özlem Çerçioğlu siyasi olarak birlikte kader birliği yaptığı abilerini vefa örneği göstererek Aydın ilinin en büyük ilçesi Efeler'de aday olmasını, kendisi gibi Ankara tecrübesi edinmiş kişilerin aday gösterilmesini sağladı. Verdiği açık destekler ile seçimleri kazanmalarına yardımcı olmasına rağmen devamında karşılıklı iyi ilişkiler nedense yürüyemedi. Her iki seçim sonrasında beklenen uyumlu çalışma ortamı yaratılamadı. Efeler Belediye Başkan adayları Merkez Yoklaması ile değil ön seçim ile seçilseydi bu uyum belki de gerçekleşebilecekti. Egoları yüksek eski vekiller hayal kırıklığı yarattı.

Önümüzde 2024 yerel seçimleri var. Geçtiğimiz hafta Söke’de yapılan açılış töreninde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 2024 seçimlerinde de CHP’nin Aydın Büyükşehir Adayını yine Özlem Çerçioğlu olarak açıkladı. Şimdi herkes Efeler Belediye Başkanı kim olacak sorusunun cevabını araştırmaya başladı.

Geçmiş olumsuz tecrübeler bize gösterdi ki, Efeler Belediyesi Başkan Adayı zamanı geldiğinde ön seçim ile belirlenmelidir. Partinin egosu yüksek eski toplarını tercih etmek, Ankara tecrübesine sahip adaylara destek olmak şimdiye kadar kimseye fayda getirmemiştir. CHP artık Efeler ilçesine hizmet edecek, genç, dinamik, uyumlu ve ön seçim ile belirlenen aday veya Ankara tecrübesi olup ön seçimden çıkabilecek olan kişi ile seçime gitmelidir. Yani sonuç hüsran olmasın istemiyorsa her şartta ön seçim olmalıdır.

Bu konuda daha önce Barış Altıntaş ismini vermiştik. Ancak Altıntaş'ın bu konuda herhangi bir söyleminin bulunmaması aklımıza icazet beklediği veya farklı isimlerin ortaya çıkabileceğini gösteriyor. Altıntaş'tan Özlem Çerçioğlu’ndan İcazet beklemek yerine ortaya çıkıp, "Ben bu görevi istiyorum" demesini beklerdik. Gerçi halk nezdinde, "Telefonları açmayan kişi" imajına sahip olan Altıntaş'ın bu imajı yıkaması için çok çalışması gerekiyor. Aday olursa seçim onun için zor olacak gibi görünüyor.

Sonuç olarak, Efeler'de yapılan ve yapılmayan işlere, projelere ve gerçekleşme durumlarına, birçok seçim vaadine baktığımızda içimiz burkuluyor. Aydın ilinin en büyük ilçesinde yapılması gerekenler yapılmıyor. Koskoca ilçe adeta köy görüntüsünü veriyor. Öyle lafla efsane belediyecilik hiç olmuyor. Mevcut durumu gören kişiler "Keşke belediyeler uyum içinde çalışsaydı, biz de hak ettiğimiz hizmeti alabilseydik" diyorlar.

Artık olan oldu, 2024 yılına kadar yapacak bir şey yok. 2024 yılı için Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı olduğunu Kılıçdaroğlu tarafından üçüncü kez açıklanan Özlem Çerçioğlu Efeler Belediyesi için kendisi ile uyumlu çalışabilecek, genç, dinamik ve yerel yönetim konusunda tecrübeli, örgütten gelen, örgütte ve halkta karşılığı olan, belediyeler arasında uyum oluşturacak bir aday konusunda Genel Merkez ile umarız anlaşılır. Ön seçim olursa bu seçimden adı en önde çıkan kişi de kesinlikle bu uyum ortamını bir şekilde oluşturacaktır. Ön seçim bu tür durumlarda konsensüs sağlayabilecek en sağlıklı durumdur. Ön seçim partililerin konsolide olmasını sağlayabilecek en önemli unsurdur. Bunu herkes biliyor ama bazılarının işine gelmiyor.

Artık Efeler halkının kaybedecek zamanı yok, insanlar uyumlu bir siyaset ve yönetim istiyor. Bunu başaracak isimler de bellidir, elbette beceremeyecek olanlar da.

"Özü doğru olanın sözü de doğru olur." (Hz. Ali)

Yorumlar (1)
  • Mehmet Eftal Danisman

    Mehmet Eftal Danisman

    Bu parti temelinde aday belirlemelerini on seçimle yapsa aday adaylarından en fazla 2 ismi bildirse tercih bunlar arasından yapılsa diğeri de reis yardımcısı olarak görev yapsa sorun çözülür ama parti baştan aşağı ben egosunu yenemedi.

    04 Eylül 2023 12:38
YORUM YAZ
Whatsapp İhbar Hattı