Dolar34.1769 TL
Euro37.1059 TL
Sterlin44.4832 TL
Aydın 18.9 °C
Az Bulutlu

Hıdırellez

  • 0
  • 121
Yazı Boyutu:
Hıdrellez Şenlikleri
Hıdrellez, Orta Asya, Ortadoğu, Balkanlar ve Anadolu coğrafyasında kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdırellez günü, dünyada darda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen Hızır ile denizlerin hâkimi olduğuna inanılan İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak düşünülür ve kutlanır.
Yazın gelişini müjdelenen Hıdırellez, Çinlilerde Yaz Başlangıcı Günü olarak kutlanır. 5 Mayıs gecesi dilekler yazılır, gül ağacının dibine ekilir. Seher vakti bu dilekler alınır, suya atılır veya toprağa gömülür.
Bizim çocukluğumuzda Söke Bu konuda oldukça etkindi. Eğlenceler yapılır, Söke Çayı bu eğlence ve dileklerin merkezi konumundaydı. Baharın gelişinden sonra yazın gelişini temsil eden Hıdırellez insanlarda umut ve mutluluk kaynağı olurdu.
Zaman geçtikçe toplumsal yaşamdan bireysel yaşama geçiş bu tür etkinliklerin giderek daha sönükleşmesine neden olduğu için kaybolmaya yüz tutan bu gelenek son yıllarda yerel yönetimlerin öncülüğünde yeniden ivme kazandı.
Söke Belediyesi öncülüğünde Sökeliler, Hıdrellez coşkusunu yıllardır olduğu gibi renkli görüntülerle yaşadı. Geleneksel olarak Sökelilerin çay kenarında buluştuğu etkinliğe Söke Belediyesi etkinlikleri ile renk kattı. Adeta bizim anılarımızı canlandıran bu etkinliklerde Söke Çayı'nın durumu bizi üzse de, gelrcek için içimiz umut doldu.
Anadolu kültüründe bolluk ve bereketin simgesi olarak kabul edilen Hıdırellez, Kuşadası’nda da bu yıl coşkuyla kutlandı. Şenlik havasında geçen etkinliklere katılan Kuşadalılar, Hıdırellez'in tüm dünyaya barış ve huzur getirmesini diledi. Herkes kendi dünyasında düşündüğü dileklerini umutla istedi.
Kuşadası Belediyesi’nin Setur Marina yanındaki halk plajında düzenlediği kutlama programına halkın ilgisi Söke'de olduğu gibi oldukça yoğundu. Etkinlikte, Kuşadası Kent Orkestrası ve ATLASFOLK Ritim Gurubu tarafından çalınan ezgiler ile Kuşadası Belediyesi Halk Dansları Akademisi Spor Kulübü’nün (KUŞADANS) sergilediği yöresel oyunlar geceye renk kattı. Kutlama programına katılanlar, Hıdırellez şenliğinde doyasıya eğlendi. Kuşadalılar, şenlik alanında yanan ateşin üzerinden atlayarak Hıdırellez'in tüm dünyaya barış ve huzur getirmesi temennisinde bulundu.
Toplumsal kültürde önemli bir yere sahip olan bu tür etkinliklerin unutulmaması adına çalışma yapan, ülke kültürünü gelecek kuşaklara taşıyan herkese teşekkür ederiz. Kültürümüzün yok edilerek köle bir toplum olmamızı isteyenlere inat kültürümüze sahip çıkalım, kültürümüzü yaşatalım.
Eğitim, kültür ve bilgi aydınlığa açılan en geniş penceredir. (Mustafa Kemal Atatürk)
YORUM YAZ
Whatsapp İhbar Hattı