Kuşadası Doğal Botanik Park
Ülkemiz bulunduğu coğrafyada farklı türden iklimlere sahip olması nedeniyle çok zengin bitki ve hayvan türlerine sahiptir. Her bölgenin kendine özgü endemik bitkileri ve hayvan türleri bulunmaktadır. Günümüzde bile şimdiye kadar bilinmeyen bitki ve hayvan türlerinin keşfine ait haberlere rastlıyoruz. Ancak hızlı nüfus artışı, tarım ve orman topraklarının aşırı kullanımı, şehirleşme nedeniyle verimli tarım alanlarının yok olması, kaynakların aşırı kullanımı gibi nedenlerle bu zengin bitki ve hayvan varlığını giderek yok etmekteyiz. Özellikle ülkenin kaynaklarını sömüren kesim asla doymak bilmediği için yok oluş giderek hızlanmaktadır. Bu yok oluşun önüne geçmek ve gelecek nesillere sağlıklı bir çevre bırakmak için uğraşan bir avuç insan her yerde mücadele etmektedir. Cerattepe, Bergama, Akbelen, Fırtına Deresi, Kızılcaköy, Kuşadası gibi simgeleşmiş direnişler bu bir avuç insanın başarısıdır.
İşte bu direniş merkezlerinden birisi Kuşadası ilçemizdir. Burada yaşanan aşırı nüfuslanma ve aşırı yapılaşma doğal çevre üzerinde çok yoğun bir baskı oluşturmaktadır. Bu olumsuz baskı doğal çevreyi neredeyse yaşanmaz duruma sokmak üzeredir. Kuşadası Çevre Platformu, Ekodosd, Ekoloji Birliği, Ayçep gibi demokratik kitle örgütleri çevreyi korumak için ellerinden geleni fazlasını yaparak önemli bir görevi yerine getirmişlerdir. Kuşadası’ndaki en önemli direniş noktalarından birisi de Doğal Botanik Park alanıdır. Bu direniş karşısında yerel yönetim burası için birşeyler yapma gereğini hissederek bölgeyi korumak için gerekli adımları atmıştır.
Kuşadası Belediyesi, endemik bitkiler ve nesli tükenmekte olan canlı türlerine ev sahipliği yapan Doğal Botanik Park’ı koruma altına almak ve turizme kazandırmak amacıyla başlattığı çalışmaları tamamladı. Belediye ekiplerinin son olarak çevresine bilgilendirici tabelalar yerleştirdiği Doğal Botanik Park, mavi ve yeşilin bir arada olduğu eşsiz manzarasıyla ziyaretçilerini bekliyor.
Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kuşadası’nın oteller bölgesi olarak bilinen mevkisinde bulunan Doğal Botanik Park, Kuşadası’na özgü endemik bitki türü olan "Tülüşah" bitkisinin yanı sıra, 18 çeşit orkide ve değişik türdeki 400 bitkiye ev sahipliği yapıyor. Doğal Botanik Park, ayrıca kıyı şeridindeki zengin su altı faunası sayesinde nesli tükenmekte olan Akdeniz fokuna beslenme, küçük kerkenez ve kaya güvercinlerine de yuvalama alanı oluyor. Kuşadası Doğal Botanik Park konumu gereği hem karasal, hem de denizel ortamda önemli değerlerimizi barındırıyor.
Kuşadası Belediyesi, Doğal Botanik Park’ı daha korunaklı bir hale getirmek ve turizme kazandırmak amacıyla başlattığı çalışmaları tamamlayıp önemli bir başarıya imza atmış oldu. Gün doğumunda ve batımında eşsiz güzellikte bir manzaranın ortaya çıktığı Doğal Botanik Parka, ziyaretçiler için seyir terasları yapıldı. Ayrıca Doğal Botanik Park’ın farklı noktalarına ev sahipliği yaptığı bitki ve canlı türleriyle ilgili bilgilendirici panolar yerleştirildi. Böylece Kuşadası Belediyesi hem Doğal Botanik Parkı koruma altına aldı, hem de kente yeni bir turizm rotası daha kazandırmış oldu.
Doğal Botanik Park’ın koruma altına alınması için çok emek harcayan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (Ekodosd) Başkanı Bahattin Sürücü konu ile ilgili olarak, Kuşadası Belediyesi’nin çok önemli bir projeyi hayata geçirdiğini belirterek, burada 400 farklı bitki türü tespit ettiklerini, Botanik Parkta, zengin su altı faunası sayesinde Caretta caretta ve Akdeniz foku gibi nesli tehlike altında olan deniz canlılarına da besin kaynağı sağladığını söyledi.
Doğal Botanik Park’ın kentin içinde kalabilen çok önemli bir habitat alanı olduğunu ifade eden Başkan Ömer Günel ise, Botanik Park’ın doğal peyzajıyla, nadir bitki örnekleriyle, denizel ortamıyla kentin yanı başında henüz doğallığını yitirmemiş zengin biyolojik çeşitlilik barındıran bir Yer olduğunu, bu alanın tüm değerleriyle korunması gerektiğini, buna bağlı olarak Kuşadası Belediyesi’nin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirdiğini söyledi.
Bu tür doğal alanların gelecek nesillere miras kalması için çok sıkı korunması gerekiyor. Kuşadası başta olmak üzere ülkemizde korunmayı bekleyen o kadar çok yer var ki. Keşke bu alanları koruması gerekenler gerektiği gibi korusa, keşke böyle değerli yerler ranta kurban gitmese. Emeği geçenlere teşekkürler.
"Vatanın kaIbi ormanIarın derinIikIerinde sakIıdır, ormansız bir miIIet öImüş bir miIIettir." (Andre Theuriet)
M. Zeki İşlekel
Gerek bu faydali girisimi baslatan kusadasi belediyesine ve bunu bizlere anlatan size cok teşekkür ederiz.
Ali Üzümlüoğlu
Değerli çalışmanızı okumak beni mutlu etti.Kaleminize sağlık,teşekkür ederim.