Dolar33.9547 TL
Euro37.7362 TL
Sterlin44.8159 TL
Aydın 22.5 °C
Açık

Kuşadası Eski Günlere Doğru Yelken Açtı

  • 0
  • 278
Yazı Boyutu:

Kuşadası Eski Günlere Doğru

Kuşadası turizm konusunda bir dünya markasıdır. Özellikle Kruvaziyer turizmi bakımından ülkemizin en önemli limanı özelliği taşımaktadır. Son bir yılda yaklaşık yüzde yetmiş artış ile hızlı bir büyüme göstermektedir.

Limanlara göre ziyaretçi sayısına bakıldığında kruvaziyer turizmde aslan payını Kuşadası alıyor. Türkiye limanlarına gelen her iki gemiden biri, gemiyle gelen yolcuların da yüzde elliden fazlası Kuşadası'nı tercih ediyor. 2023 yılında gemi ile ilçeye gelen turist sayısı 700.000 sayısını geçeceği tahmin ediliyor. Kuşadası kent merkezi olduğu kadar, Selçuk'taki Efes Antik Kenti ve Meryem Ana Evine yakınlığı ile de cazibe merkezi haline geliyor.

İçinde bulunduğumuz dönemde Ortadoğu'da yaşanan İsrail-Filistin savaşıyla bu bölgede ortaya çıkan güvenlik sorunu da kruvaziyer gemilerin rotalarını Türkiye'ye çevirmesi Kuşadası turizmi için ayrı bir artış oluşturuyor.

Cumhuriyetin 100’üncü kuruluş yılına ithaf edilerek "Barış ve özgürlük" temasıyla gerçekleşen Dördüncü Uluslararası Kuşadası Neopolis Heykel Sempozyumuna yedi ülkeden on heykeltıraş katılmıştı. Geçtiğimiz hafta tamamlanan sempozyum sonucu üretilen eserler ilçede sergilenmeye başladı.

Kentin tarihi değerlerini korumak ve turizme kazandırmak için önemli projeler üreten Kuşadası Belediyesi tarafından Osmanlı dönemine ait tarihi mezar taşlarını sergilemek amacıyla yürütülen çalışmalar tamamlandı. Kuşadası Belediyesi ile Kuşadası Kültürel ve Tarihi Mirası Koruma Derneği ortaklığında yürütülen Kuşadası Adalızade Tarihi Mezar Taşları Sergi Alanı Projesi kapsamında, Adalızade Mezarlığı’nda bulunarak koruma altına alınan Osmanlı dönemine ait mezar taşlarının sergileneceği Mezar Taşları Açık Hava Sergisi için çalışmalar son aşamaya geldi.

Tarihi Kentler Birliği tarafından düzenlenen ‘Proje Özendirme ve Uygulama Yarışması’nda Başarı Ödülü alan proje kapsamında çok sayıda tarihi mezar taşı sanat değeri yüksek bulunarak sergilenmeye uygun görüldü. Kuşadası’nın kültürü, demografik yapısı, geçirdiği sosyal değişimler, yaşanan siyasi olaylar, geleneksel meslekler, salgın hastalıklar, mahalle ve yer isimleri gibi kent tarihi açısından önemli bilgiler içeren tarihi mezar taşlarından oluşacak sergi alanı Kuşadası’nın tarihine ışık tutacak. Uzman rehberler tarafından da tanıtılacak olan sergi alanının, tarihi önem taşımasının ve kent kimliğine katkı sunmasının yanı sıra kültür turizmine de katkı sunması bekleniyor.

Bu yıl ikincisi düzenlenen Kuşadası Sokak Festivali kente ayrı bir soluk getirdi. Tematik sokak festivali kentte üç gün boyunca karnaval havası estirdi. “Lezzet Sokakta”, “Eğlence Sokakta”, “Müzik Sokakta” ve “Sanat Sokakta” başlıklarıyla gerçekleşen festivalin gastronomi kültürünü kente taşıması turizme olumlu katkı yaptı. Ayhan Sicimoğlu ise festivale ayrı bir renk kattı.

Kuşadalı caz sanatçısı Ahmet Muvaffak Falay’ın anısına düzenlenen "Maffy Kuşadası Caz Günleri ve Güvercinada Dinletileri" kentte caz rüzgârı estirdi. Sanatseverler tarihi ile ön plana çıkan Kervansaray ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Güvercinada’da dünyaca ünlü caz sanatçılarının canlı performanslarını izleme şansını yakaladı. Kentin önemli simgelerinden Balıkçılar Meydanı’nda yaz boyunca düzenlenen konserler de kente coşku dolu yaz akşamlarının yaşanmasını sağladı.

Türkiye’nin ilk ve tek beste yarışması olan Kuşadası Altın Güvercin Beste Yarışması 2023 yaz sezonunda yirmi altıncı kez düzenlendi. Aydın Büyükşehir Belediyesi, Kuşadası Belediyesi ve KUSAV işbirliğinde düzenlenen yirmi altıncı Altın Güvercin Beste Yarışması katılımcılarına benzersiz iki gün yaşattı. Sevilen televizyon programcısı Okan Bayülgen’in sunumu ile renklenen yirmi altıncı Altın Güvercin Beste Yarışması katılımcılara renkli anlar yaşattı. Büyük final gecesi, Tele 1 ve Number1 TV’de canlı olarak yayınlanarak Kuşadası tanıtımına önemli katkı sağladı.

Ayrıca bu yıl ikincisi düzenlenen "Kuşadası İkioklu Mahalle Şenliği" ile kentte tarih, kültür ve sanat bir araya geldi. Kentin ilk yerleşim yeri olan İkioklu’da gerçekleştirilen şenlik, kapsamında ziyaretçiler üç gün boyunca konserler, sergiler, söyleşiler ve birbirinden lezzetli yöresel yemeklerle keyifli zaman geçirme fırsatı yakaladı.

Kentte bu yıl 11’incisi düzenlenen Uluslararası Giritliler Festivali, Türkiye ve Yunanistan’ın farklı kentlerinden gelen binlerce Giritliyi buluşturdu. Girit kültürünü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla düzenlenen Giritliler Festivali’ne Türkiye'nin ve dünyanın çeşitli kentlerinden binlerce Giritli katıldı. Üç gün boyunca Davutlar Mahallesi, Kervansaray, İbramaki Sanat Galerisi ile Davutlar Sevgi Plajında gerçekleşen festivalde Girit mutfağına ait yemekler ve çeşitli yöresel ürünlerin yer aldığı standlar yoğun ilgi gördü. Bu festival diğer etkinlikler gibi Kuşadası turizmi için iyi bir tanıtım fırsatı oldu ve Kuşadası Eski güzel günlere doğru yelken açtı.

Tanıtım zorlu bir süreçtir. Kuşadası’nda yapılacak daha çok iş var. Emeği geçenlere teşekkür ederiz.

"Tarihi öğrenmeyenler, onu tekrar yaşamak zorunda kalırlar." (George Santayana)

YORUM YAZ
Whatsapp İhbar Hattı