Dolar34.1769 TL
Euro37.1059 TL
Sterlin44.4832 TL
Aydın 18.9 °C
Az Bulutlu

Sağlık Bir Beden İşi Değil Akıl İşidir

  • 0
  • 212
Yazı Boyutu:
Aydın Uyuşturucu Kıskacında
Bizim coğrafyamız, tarih boyunca uyuşturucu maddelerin üretildiği, kullanıldığı ve taşındığı bir coğrafya olmuştur. Ülkemizde “Afyon” isimli bir ilin bulunması boşuna değildir. Türkiye’de uyuşturucu madde kullanımı son yıllarda akıl almaz boyutta hızlanmıştır.
Uyuşturucu kullanımı konusunda atık su analizleri günümü oldukça güvenilir sonuçlar ortaya koymaktadır. Yapılan son araştırmada Türkiye'deki Atık Su Analiz Raporları'na göre göre metamfetamin kullanımında başı çeken iller Aydın ve Uşak, eroinde Isparta, kokainde İstanbul, esrar kullanımında Diyarbakır, ekstazide ise Karaman'ın ilk sırada olduğu görülmektedir.
Aydın başta olmak üzere madde bağımlılığının Anadolu şehirleri ve kasabalarında istila biçiminde yayıldığı görülüyor.
Burada dikkat çeken nokta, Türkiye’de metamfetaminin yayılma hızı ve büyüklüğünün fazlalığı. 2022 yılında ilk kez uyuşturucu kullananların yüzde 13’ünün metamfetamin kullanmış olması geleceğimiz açısından oldukça ürkütücü.
Aydın’ın metamfetamin tüketiminde neden birinci sırada olduğu detaylı araştırmalarla ortaya konmalıdır. Aydın’da organize suçun da önemli bir ağırlığı olduğunu biliniyor, suç oranları oldukça yüksek, bu suç oranları ile madde kullanımı arasındaki ilişki nedir? Turizminin ne gibi etkisi var? Kuşadası ve Didim bu konuda nasıl bir rol oynamaktadır? Üniversitede bulunan çok sayıdaki öğrencinin nasıl bir katkısı var? Ulaşım ağalarının ve deniz yollarının pazarlama konusunda katkısı var mı? Bu soruların ilgili kişi ve kurumlar tarafından araştırılıp çözülmesi gerekiyor.
Giderek kâbusa dönüşen metamfetaminde ilk üçte yer alan Aydın, Uşak ve Bursa illerinin 2021 yılında metamfetamin kullanımında ilk sıralarda yer alan Ostrava, Brno ve Prag gibi Çek şehirlerine yaklaşıyor olması oldukça düşündürücüdür.
Halk arasında kristal, ateş-buz, meth gibi isimlerle de bilinen metamfetamin, kuvvetli bağımlılık yapıcı etkisi olan renksiz ve kokusuz bir maddedir. Kimyasal yapıları amfetaminlere benzese de merkezi sinir sisteminde daha güçlü etkilere sahip bir stimülandır. Burundan çekilebilir, ağız yoluyla alınabilir ve damar yoluyla kullanılabilir. Metamfetaminin kısa/uzun süreli kullanımı dolaşım, solunum, nörolojik sorunlarla birlikte anksiyete, saldırganlık ve depresyon gibi birçok ruh sağlığı sorununa neden olmaktadır. Metamfetamin güçlü bağımlılık yapıcı etkisinin yanında kısa ve uzun vadede kullanıcılara ciddi psikolojik ve fizyolojik etkileri olan, kullanıcıyı ölüme sürükleyebilen bir maddedir.
İlimizde kullanımının yaygın olmasında bu maddenin ucuzluğuna bağlı olduğu düşünülmektedir. Elbette ilimizde diğer uyuşturucu maddelerin kullanımı da yaygınlaşmaktadır. Özellikle Didim ve Kuşadası gibi turistik merkezler başta olmak üzere madde kullanımının önlenmesine yönelik çalışmalar yapılmalı, ilimiz ve gençlerimiz bu illetten kurtulmalıdır.
"Sağlık bir beden işi değil, bir kafa işidir." (Seneca)
YORUM YAZ
Whatsapp İhbar Hattı